Ehdin jo ajatella tämän säätilan pysyvän

Tämä talvi koettelee ihan uudella tavalla. Talvet ovat oikeastaan aina olleet itselleni kuormittavia ja ärsyttäviä. En tunne mitään lumen lisäämää valoisuutta, epäilen sen olevan optimististen ihmisten keksimä valhe, jota he itsekin luulevat todeksi. Kaunis luminen maisema jaksaa ilahduttaa kolme minuuttia sisältä katsottuna, ulos mennessä sekin on vaan hirveää. On raskasta toppautua ja pukeutua, koittaa vaatekerrosten kanssa taipua pukemaan kenkiä jalkaan, vaappua kankeana rappukäytävän halki ulos ja möngertää sohjossa pitkin jalkakäytäviä, jotka aurataan ehkä joka neljäs viikko. Seassa menevät ruokalähetit, liikuntarajoitteiset, äidit vaunuineen, arvaamattomasti sekoilevat lapset ja koirat ja kaiken päälle vielä minäkin.

Ainoa ilo lumesta on hassu hiljaisuus. En tiedä, hukkuvatko äänet lumimassoihin vai rauhoittuuko kaikki oikeasti: autot eivät pääse kinoksistaan eivätkä ihmiset lähde ulos ellei ole aivan pakko. Mutta tuntuu ainakin usein lumimyrskyissä siltä, että on yliluonnollisen hiljaista sellaisissakin paikoissa, joissa on yleensä kauhea mayhem hela tiden. Olisi ihanaa, jos sitä hiljaisuutta kestäisi pidempään tai ikuisesti. Mutta ei, tuli UMK ja Käärijän Cha cha cha, joka soi bluetooth-kaiuttimista, ohiajavista bileautoista ja päiden sisältä todennäköisesti ainakin kahdeksan kuukautta. Meillä ei ole enää hiljaisuutta.

Mutta nyt olen jotenkin aivan poikkeuksellisella tavalla loppu talveen. Varmaan se on tämä jatkuva sään vaihtelu: talven tila voi vaihtua kolme kertaa päivän aikana, ilmatieteenlaitoksen ulkonaliikkumattomuuskehotuksista ja myrskyistä keväisiin plus-asteisiin ja kuiviin katuihin ja kun olet erehtynyt pikkukengissä ja kevyttopassa ulos, onkin parin tunnin päästä kotiin palatessa helvetin kylmä, kaduilla 14 senttimetriä loskaa, sataa räntää tai on ennenkokematon lumimyrsky jonka kaltaista ei ole koskaan koettu eikä missään ole turvassa. Kaikki muuttuu koko ajan, ei ehdi tottua ja asettua mihinkään kaiken ollessa uhkaavaa, epäilyttävää, riski, vaara, kohu, yllättävä tai odottamaton tai mikä tahansa voi hetkenä minä hyvänsä olla pisin vittua.

Eilen maisema oli kaunis, puissa, kaiteissa, liikennemerkeissä ja katujen miehissä oli hassuja säätilan aiheuttamia pieniä lumipiikkejä. Tein sunnuntaikävelyn ostamaan Insta-tuttavani leipomaa leipää. Leipämaksu meni hyväntekeväisyyteen Ukrainalle. On jo vähän tapahtunut se, minkä kyyninen ihminen tiesi koko ajan. Ukraina vähän unohtuu, ei enää kauhistuta samalla tavalla eikä tule kaiveltua komeroita, varastoja ja säilykekaappeja ukrainalaisten tueksi. Siksi oli jotenkin erityisen ihana tämä leipäprojekti, että joku muistaa ja jaksaa ja niinku sillä lailla omaksi ilokseen tekee jotain konkreettista. Kiitos vielä leivästä ja toiminnasta Venla!

En siis itse ole mitenkään muita parempi, Ukrainan sota on arkipäiväistynyt omassakin elämässä. Kaikki tuntuu uhkaavalta koko ajan ja se kaikki tuntuu normaalilta, tämmöstä tää on. Ruuan hinta nousee eikä varmasti laske, vaikka sota joskus loppuisi. Sähkön hinnasta ei ole mitään tietoa ja yritän olla tietämättä, koska asialle ei voi mitään. Ehkä suuri lasku ei tunnu niin pahalta jos ei ole ihan varma mitä on ennen maksanut. Toki huutelen täältä pienestä yksiöstäni jossa on kai edelleen voimassa sama hyvä sähkösopimus jonka joskus tein. Ja varmaan sähkönkulutukseni on aika pientä, en ainakaan tiedä mistä voisin vähentää.

Viikonlopun oli myös kaikkialla outo mutta kaunis sumu. Ehdin jo ajatella, että ehkä tämä säätila pysyy niin, että talveen ehtii asettua ja tottua. Onneksi Helsingin Sanomat tiesi kertoa paremmin ja keli nousee pian jopa neljään plussa-asteeseen. Kelpaa siinä sitten märkien kissojen, koirien, ukkojen ja mummojen ja tammikuisista pikkujouluista palaavien jonottaa Töölön tapaturma-asemalle aamuyön tunneista iltapäivään puhkikuluneen ja poislähteneen henkilökunnan loistaessa poissaolollaan kuin helmikuisen aamun hanki.

Tämä vuosi ei ole vielä oikein alkanut, en saa kiinni mistään työtehtävistä tai askareista, eikä mitään akuuttia tekemistä oikeastaan edes ole. Kyynisenä pessimistinä olin aika varma, että yksi isohko homma tälle vuodelle ei tule toteutumaan, mutta silti jotenki vituttaa ja kaikki tuntuu merkityksettömältä ja toivottomalta nyt kun kuulin, että projektia ei tosiaan tehdä. Minä itse kuulemma tyyppinä kyllä kiinnostan ja idea oli tosi hyvä, mut nyt kuitenki toteutetaan toisenlaisia ideoita toisenlaisten tyyppien kanssa.

Mutta onneksi ei ole akuuttia taloudellista hätää. Viime vuonna oli niin saatanasti hyväpalkkioisia töitä, että voin hyvänkin tovin ihan hyvin tässä köllötellä sisätiloissa hangilta suojassa tekemättä ihan kauheasti mitään. Joku muu ihminen varmaan sijoittaisi tai säästäisi liikenevät varat, tai kahmisi samaa tahtia lisää, mutta niiiiiin varakkaaksi ja älykkääksi en itseäni koe.

Mieluummin nautin ja löllöttelen. Kuolen vaikka sitten eläkeiässä nälkään, mutta nyt minä syön.

Vastaa